een goede slaaphouding

De slaaphouding die goed is voor uw lichaam

De één slaapt graag op zijn rug, de ander valt liever in slaap op zijn buik. Zo heeft iedereen een favoriete slaaphouding. Helaas is niet iedere houding even goed voor het lichaam. Sommige slaaphoudingen kunnen zelfs de oorzaak zijn van nek- en/of rugklachten. Bij een gezonde slaaphouding is het belangrijk dat uw rug en nek recht zijn. Maar bij welke positie is dat nu het geval?

De slaaphouding die goed is voor uw lichaam

Slapen op uw zij

Slapen op uw zij is een goede positie mits uw ruggengraat recht is. Hiervoor moeten uw schouders wegzakken in het matras. Het kussen moet er dan voor zorgen dat de resterende ruimte tot uw hals is opgevuld. Daarnaast moet de wervelkolom tussen schouder en heup worden ondersteund. Dit gebeurt wanneer uw heup genoeg kan wegzakken in het matras. Hier gaat het vaak mis en dit kan onderrug- of schouderklachten verklaren. Slapen op je zij met je benen losjes gebogen is overigens ook de beste houding voor de spijsvertering en voorkomt oprispend maagzuur.

Slapen op uw rug

Op uw rug liggen is eigenlijk de beste slaappositie voor het lichaam. Het is namelijk de houding die het minst belastend is voor de wervelkolom doordat u in een natuurlijke houding ligt waarbij het gewicht wordt verdeeld over het matras. Hierbij is het wel van belang dat de lage rug goed ondersteunt wordt doordat de heupen en het bekken het diepst wegzakken in het matras. Daarnaast dient het kussen de natuurlijke kromming in de nek te ondersteunen. Wanneer u op uw rug ligt met de armen boven het hoofd is de kans groot dat u wakker wordt met slapende armen. Op de rug slapen vergroot ook de kans op snurken doordat de tong en de kaak volledig ontspannen zijn. Dit is wellicht niet zo vervelend voor uzelf, maar vooral voor uw partner.

Slapen op uw buik

Slapen op uw buik is eigenlijk de minst gezonde slaappositie voor uw lichaam. Behalve dat in deze houding er een kleine kans bestaat dat u zult snurken zijn er verder eigenlijk geen voordelen aan het liggen op uw buik. U moet in deze positie namelijk met uw hoofd gedraaid liggen om te kunnen ademhalen. Deze rotatie van uw nek kan spanningen geven op de bovenste nekwervels wat hoofd- en nekklachten kan veroorzaken. Een kussen kan dit effect nog meer versterken. Bij Topsleep in de collectie hebben wij een boxspring van Perzona met een negatieve verstelstand waarbij het hoofdeinde omlaag kan. Dit kan de druk op de nek en onderrug enigszins verlagen.

Wij snappen dat het veranderen van een slaaphouding moeilijk is, ook al zou het u lukken om in een gezondere positie in te slaap te vallen, dan nog hebben we geen invloed op onze slaappositie wanneer we daadwerkelijk slapen. Een “slechte” slaaphouding veroorzaakt niet direct rugklachten, daarin hebben meer factoren een rol. Het is echter wel belangrijk dat je een matras en kussen hebt die je natuurlijke slaaphouding ondersteunen. Bij Topsleep kunnen we u helpen bij het uitzoeken van de juiste matras voor uw lichaam en slaaphouding. Dit doen we met behulp van het MyScan meetsysteem waarmee we een 3D-meting van uw lichaam maken die uw lichaamsbouw in kaart brengt. Daarna vragen we naar uw persoonlijke voorkeuren zoals uw favoriete slaaphouding. Aan de hand hiervan kan bepaald worden welk type matras de juiste ondersteuning en comfort voor u biedt en gaan we samen kijken welk bed het best bij u past.

Bent u ook benieuwd naar welk matras het beste bij u en uw lichaam past? Maak dan nu een afspraak bij Topsleep in Arnhem voor een gratis MyScan meting en slaapadvies van een van onze slaapadviseurs.

een goede slaaphouding

Persoonlijk slaapadvies

In de winkel draait het helemaal om U. We doen ons uiterste best om u een persoonlijk slaapadvies te geven. Samen inventariseren we wat U uniek maakt. Hierbij maken we gebruiken van het MyScan meetsysteem waarmee we uw lichaamsbouw in kaart brengen. Daarnaast vragen we naar uw slaapbehoeften en wensen. Aan de hand hiervan bepalen wij welk slaapsysteem de juiste ondersteuning en comfort voor u biedt.

Meer informatie

Meten is weten

Uw persoonlijke matras dankzij ons unieke MyScan meetsysteem. In slechts 3 stappen kun je uw persoonlijk matras ervaren. Met ons unieke, gepatenteerde MyScan meetsysteem maken wij een 3D scan van uw lichaam. Aan de hand hiervan krijgt u advies op maat met een ondersteuning afgestemd op uw lichaam.

Afspraak maken
Scan
Een 3D-meting van uw lichaam